Gyermekekért XI. Közhasznú Alapítvány

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Sajtó

Adományosztás Háromkúton 2011-10-01

Alapítványunk Budapest XI. kerületi hátrányos helyzetű továbbá határon túli magyar gyermekek esélyegyenlőségének javítására jött létre. Alapítványunk 2008 óta működik, 3 alkalommal szerveztünk Mikulásgyárat a kerületi gyerekeknek, 2010-ben pedig az árvíz sújtotta Onga község részére illetve a kárpátaljai Mezővári részére szerveztünk gyűjtést. 2011-ben a háromkúti csángóknak gyűjtöttünk és decemberben a szokásos Mikulásgyár keretében a XI. kerületi gyerekeknek rendezünk ismét gyűjtést.

A csángók több Romániában élő magyar nyelvű kisebbségi népcsoport összefoglaló neve. Három fő csoportjuk van: a moldvai csángók, a gyimesi csángók és a barcasági csángók. A háromkúti csángók a gyimesi csángókhoz sorolják magukat, fő foglalkozásuk a havasi állattenyésztés illetve korábban a fakitermelés volt.

Gyílkostó-tól délkelet irányban, 13 km-re, gyalog, kocsival, szekérrel, télen szánnal közelíthető meg Háromkút.

A világtól elzártan közel 60 magyar család él itt. A romániai településen alig néhány embernek van munkahelye, a házak többségébe nincs bevezetve a víz, a kisebb gyermekeknek (jelenleg 7-en vannak) két-három kilométert kell gyalogolniuk az iskoláig. Az általános iskolát, az ötödik osztályt már bentlakásos iskolában végzik a gyermekek, Gyergyószentmiklóson, Szárhegyen, a Csaba testvér otthonában, vagy Gyimesfelsőlokon. A háromkúti iskola, mely egyben óvoda is elég rossz állapotban van, jelenleg is folyik a tervezés és gyűjtés egy új épületre, mely egyben közösségi épületként is szolgálna. Az óvodában pedig csaknem 20 kisgyermek készül az iskolára, ők biztosítják a csángók jövőjét.

Háromkút egy élő, élni akaró kis magyar település. Egyik oldalon a település magyarok lakta része, másik oldalunkon a csendesen csordogáló patak és túlpartján a kisszámú, de egyre növekedő román lakosság házai húzódnak végig a völgyön.

A zord körülmények között élő emberek nem akarnak elköltözni, nem vágynak csillogásra, munkahelyre, biztos jövedelemre lenne szükségük a mindennapi megélhetéshez és ahhoz, hogy az ötödik osztálytól idegenbe kerülő gyermekeik költségeit fizetni tudják. Az itt élő embereknek közel 43 kilométert kell utazniuk ha orvoshoz akarnak menni Gyergyószentmiklósra, de ugyanennyit kell menniük, ha hivatalos ügyeiket akarják elintézni a Gyimesközéploki Polgármesteri Hivatalban.

A mesebeli szépségű vidék turistaparadicsom is lehetne. Ehhez azonban jobban járható utakra lenne szükség. A település számos szálláslehetőséggel rendelkezik, így különálló vendégház is várja a látogatókat.

Amikor az Alapítványunk képviseletében elindultunk Háromkútra, nem tudtuk, hogy milyen gyönyörű helyre érkezünk és mekkora szeretettel fogadnak bennünket. Ahogy közelítettünk a Budapesttől közel 700 km-re fekvő Háromkút felé egyre csodálatosabb táj tárult elénk. Amit először megláttunk, az a düledező, ideiglenes iskola, ahol autónkat leállítottuk és vártunk Imre Anna tanítónőre. A tanítónő meginvitált bennünket házukhoz, ahol kemencében sült kenyér, friss házi sajt és vaj, házi kolbász és uborka és sok más finomságok kerültek az asztalra. A vendéglátás után elvezetett bennünket egy kis vendégházba, mely minden 21. századi igényt kielégít. A vendégház, mely minden idelátogató előtt nyitva áll, két szobával, konyhával és fürdőszobával rendelkezik festői környezetben. Itt töltöttünk két éjszakát.

Alapítványunk, a Gyermekekért XI. Közhasznú Alapítvány 35 doboznyi adományt szállított és osztott ki Háromkúton. Alapítványunk elsősorban a gyerekek számára ruhákat, írószereket, könyveket és egyéb használati cikkeket gyűjtöttünk, és a gyerekek örömére sok édességet és játékot is vittünk. Az adományok osztását egy tombola előzte meg, ahol a négy nagyobb értékű adományt (pl.: egy babakocsit, egy számítógépet) a jelenlévő családok között sorsoltuk ki, majd az adományokból a jelenlévő 10 család válogatott, a megmaradt adományok szétosztását pedig Imre Anna tanítónő vállalta fel. Nagy volt az öröm a családokban és reméljük, hogy Alapítványuk segítségnyújtása egy kis örömöt hozott e magyar csángó kis település lakosainak.

Ha bárki meglátogatja Háromkútat, megtapasztalhatja a csángók szíveslátást.

Dr. Surányi Ilona / Éhn Attila

 

Adományosztás a kárpátaljai Tiszakeresztúron

Tisztelt Ilona!

Nagyon szépen köszönjük a segítséget.

Megkaptuk és szét is osztottuk a lakosok között.

Köszönjük szépen az egész település nevében!

Baráti üdvölzettel:

Dobsa István

Tiszakeresztúri Polgármesteri Hivatal,

polgármester

2017.08.24.

 


 

Ajándékcsomagok a kígyósi gyerekeknek

Július 4-én került átadásra a Kígyósi Oktatási-Nevelési Komplexum számára a Gyermekekért XI. Közhasznú Alapítvány és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet segélycsomagja.
A Budapesti XI. kerületi székhelyű alapítvány lehetőségeihez mérten igyekszik hozzájárulni a csángóföldi, a kárpátaljai, továbbá minden hátrányos helyzetű magyar gyermek esélyegyenlőségének javításához, étkezéséhez, gyógykezelések költségeihez, eszközbeszerzéshez.
Az alapítvány a fenti nemes célok megvalósításának érdekében igyekszik mozgósítani a legsikeresebb embereket és vállalkozásokat. A kárpátaljai Kígyós településre immáron ötödik alkalommal sikerült nagyobb értékű segélycsomagot hozniuk, idén a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel összefogva.
Surányi Ilona, a Gyermekekért XI. Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke egy személyes élménnyel kezdte köszöntőjét, melyben elmondta, hogyan sikerült kapcsolatba kerülnie a kígyósiakkal. „Egy alkalommal, mikor kárpátaljai gyerekeket lehetett befogadni karácsonyra, hozzám egy csillogó szemű kisfiú került, akit Tacsin Viktornak hívtak, mint kiderült, kígyósi származású volt. Így kerültem kapcsolatba az akkor még számomra ismeretlen településsel. 2008-ban az alapítvány létrejöttét követően felkerestem az egykori kisfiú családját, és így jutottunk el a helyi oktatási-nevelési intézményhez. Azóta él a kapcsolat.”  Amint fogalmazott, a dobozokba nemcsak ruhákat és játékokat gyűjtöttek, hanem szeretetüket is becsomagolták.
Fejes Norbert, az NSKI mun­ka­tár­sa elmondta, hogy a kutatóintézet a miniszterelnökség háttérintézeteként bátran áll minden olyan határontúli vagy anyaországi kezdeményezés mellé, amely a külhonban élő nemzettársaink szülőföldön való megmaradását és a magyar–humán vagyon megőrzését és gyarapodását szolgálja. „Meggyőződésünk, hogy ha a fiatalokra építünk, akkor a jövőt építjük, s ha a magyar fiatalokra építünk, akkor a magyar jövőt építjük. Így örömmel támogattuk ennek a mai jótékonysági délutánnak a megszervezését.”
A nemes esemény kapcsán a helyiek kisebb kulturális műsor­ral készültek a vendégek fogadására. Tóth Ágnes zenei nevelő vezénylésével az óvodások kalapos fiútáncot, a lánykák pedig a virágok táncát mutatták be, a végzősök keringővel örvendeztették meg a közönséget. Az elemi iskolások néptánccal és moderntánc-lépésekkel varázsoltak mosolyt a nézők arcára. A programot követően átadásra kerültek a várva várt játékok, melyeket a lurkók nagy lelkesedéssel és örömmel fogadtak. Az ajándékdobozokban értékes ruhaneműk voltak gyermekek és felnőttek számára, valamint játékok. Az NSKI jóvoltából az intézmény egy vadonatúj nyomtatógéppel és a hozzá szükséges kiegészítőkkel gazdagodott, valamint egy kávéfőzővel is meglepték az intézmény kollektíváját.
Debreceniné Ács Katalin, az intézmény igazgatója háláját fejezte ki az adományok kapcsán, elmondása alapján nagy szükségük volt az eszközökre, melyek ezentúl megkönnyítik majd munkájukat.
A kárpátaljai iskolák, óvodák nagy részében még mindig nagy hiánypótlásokra van szükség. A magyar kormány és az anyaországi civilszervezetek példás segítségnyújtása jelentősen megkönnyítik a helyi pedagógusok munkáját. Mindezek nemcsak a tudás könnyebb elérésében segítenek, de lelki töltetet is adnak az itt élők számára: bár nehéz időket kell megélniük, van, aki segítő kezet nyújt.
Váradi Enikő

 


Névnap

Ma 2022. január 20., csütörtök, Fábián és Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.